شهادت حضرت فاطمه سلام ا... علیه

السلام علیک یا فاطمه زهرا (س )
حضرت فاطمه زهرا (س) یگانه دختر پیامبر و همسر امیرالمومنین علی (ع) بود که با کینه توزی اطرافیان ناخلف پیامبر به شهادت رسید. میان مورخان و سیره نگاران شیعه معروف است که آن حضرت در سوم جمادی الثانی یعنی 95 روز پس از رحلت پدر ارجمندش رسول خدا (ص) بر اثر ضرب و شتم ماموران دستگاه غاصب خلافت ، به مدت 40 روز بیمار و پس از آن، مظلومانه به شهادت رسید.بدین منظور ، این روز ، روز سوگواری و حزن و اندوه شیعیان و محبان اهل بیت (ع) است و آنان این واقعه جان سوز را به یادگار دلبندش حضرت حجت بن الحسین (ع) و به سادات بنی الّزهرا (س) تسلیت می گویند.
علاوه بر تاریخ وفات ، درباره محل تدفین حضرت فاطمه زهرا (س) نیز اتفاق نظری بین مورخان و سیره نگاران نیست. برخی معتقدند که بدن شریف حضرت فاطمه (س) در قبرستان بقیع ، برخی می گویند در خانه خود و عده ای نیز گفته اند که میان قبر رسول خدا (ص) و منبر آن حضرت ، واقع در مسجد النبی (ص) دفن گردیده است.
به هر روی بنا به وصیت حضرت زهرا (س) ، حضرت علی (ع) شبانه بدن مطهرش را غسل و کفن نمود . در آن هنگام فرزندانش حسن ، حسین ، زینب ،و ام کلثوم و همچنین اسماء بنت عمیس و کنیزشان فضه در کنارش بودند. آن گاه بدن مطهرش را در تاریکی شب ، به همراه حسن و حسین به سوی بقیع حمل کرد و بر وی نماز گذارد و کسی به آن آگاه نبود. آن گاه وی را درروضه شریفه (میان منبر و قبر پیامبر (ص) )دفن نمود و آن محل را صاف و نامشخص کرد و بامداد همان شب به قبرستان بقیع رفت و چهل مکان را به صورت قبر جدید در آورد. مردم چون از دفنش باخبر شدند به قبرستان بقیع رفته و در آن جا با چهل قبر جدید روبرو شدند و ندانستند کدام یک قبر شریف فاطمه (س) است.
امیرالمومنین طبق وصیت فاطمه زهرا (س) که فرموده بودند ، کسی در غسل ، کفن ، نماز و دفنش حاضر نشود عمل نمود.تا اعتراضی باشد برای همیشه برآنانی که حقشان را غصب و حرمتشان را شکستند و آنان را مظلومانه به شهادت رسانیدند.
به همین منظور ، پیش از این واقعه ، رسول خدا (ص) در روایتی فرموده اند که :<< بین قبر و منبر من باغی است از باغ های بهشت>>
درباره علت شهادت ونحوه تدفین آن حضرت ، طبری در << دلایل الامامة >> از ابوبصیر روایت کرد، که امام جعفر صادق (ع) فرمود :
قنفذ ، غلام عمربن خطاب به دستور وی ؛ با نیام شمشیرش ضرباتی به آن حضرت وارد ساخت و بر اثر آن ، محسن او سقط و وی به بیماری شدیدی مبتلا شد و ایامی در بستر بیماری بودند.
تاریخ شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)
بر اساس منابع تاریخی، ایام فاطمیه به حسب روایات بیش از ده تا پانزده قول بوده ولی آنچه شهرت دارد، سه قول اصلی است:
۱. روایت «۴۰» روز که دهه اول گرفته میشود، بعد از شهادت رسول الله صلی الله علیه وآله که مصادف با ۸ تا ۱۰ ربیع الثانی است.
۲. روایت «۷۵» روز که دهه دوم گرفته میشود، مصادف با ۱۳ تا ۱۵ جمادی الاولی است.
۳. روایت سوم «۹۵» روز که دهه سوم گرفته میشود، مصادف با ۱ تا ۳ جمادیالآخر است که بیشتر مورد تاکید است.
نماز حضرت فاطمه (س)
در روایتی آمده است، حضرت زهرا (علیها السلام) دو رکعت نماز میخواند که جبرئیل به وی آموخته بود.کیفیّت این نماز بدین گونه است که در رکعت اوّل بعد از حمد، صد مرتبه سوره «انّاانزلناه» و در رکعت دوم بعد از حمد، صد مرتبه سوره «توحید» میخواند و پس از سلام این دعا را میخواند:
سُبحانَ ذی الْعِزِّ الشّامِخِ الْمُنیفِ، سُبْحانَ ذی الْجَلالِ الْباذخِ الْعَظیمِ،
منزه است (خدای) صاحب عزت بسیار بلند و مرتفع منزه است (خدای) صاحب جلال والای بزرگ،
سُبحانَ ذی الْمُلْکِ الْفاخِرِ الْقَدیمِ، سُبحانَ مَنْ لَبسَ الْبَهْجَةَ وَ الْجَمالَ،
منزه است (خدای) صاحب فرمانروایی فاخر قدیم منزه است کسی که در بردارد خرّمی و زیبایی را
سُبحانَ مَنْ تَرَدّی بالنُّورِ وَالْوَقارِ، سُبحانَ مَنْ یَری اَثَرَ النَّمْلِ فِی الصَّفا،
منزه است آن که به ردای نور و وقار خود را آراسته منزه است آن که جای پای مور را در روی سنگ صاف ببیند
سُبحانَ مَنْ یَری وَقْعَ الطَّیْرِ فِی الْهَواءِ، سُبحانَ مَنْ هُوَ هکَذ الا هکَذا غَیْرُهُ .(۱)
منزه است آن که گذرگاه پرنده را در هوا ببیند منزه است آن که او این چنین است و دیگری چنین نیست.
در روایت دیگری آمده است که فرد بعد از این نماز، تسبیح مشهور حضرت زهرا (س) را که پس از هر نمازی مستحب است، بگوید و بعد از آن صد مرتبه صلوات بفرستد.
تسبیحات حضرت فاطمه زهرا (ع)
تسبیحات حضرت زهرا (س) ذکری شامل ۳۴ بار الله اکبر، ۳۳ بار الحمدلله و ۳۳ بار سبحان الله است که بنابر روایات، این ذکر را پیامبر (ص) به حضرت زهرا (س) آموخت.
اعمال روز شهادت حضرت فاطمه علیها السلام
1- اقامه عزا : پس باید در این روز شیعیان به مراسم تعزیت آن حضرت قیام نمایند، به همین جهت شیعیان آن حضرت صلوات الله علیه نیز می بایست که در اظهار اندوه و غصّه و اقامه عزا در روز وفات خاتون و خواندن مصائب او بر امام خود تأسّی نمایند ... مخالف و مؤالف از رسول اکرم صلّی الله علیه و آله وسلّم درباره او روایت کرده اند که : (( فاطمهُ بَضعَهٌ مِنُی مَن آذئهَا فَقَد آذانی)) ؛ فاطمه پاره تن من { پاره ای از وجود من } است هر کس او را آزار دهد همانا مر آزار داده.
2- زیارت : خواندن زیارت آن مظلومه و نفرین بر ظالمان و غاصبان حقّ او : السَّلاَمُ عَلَیکِ یا سَیدَهَ نِسَآءِ العَالَمینَ السَلاَمُ عَلَیکِ یا وَالِدَهَ الحُجَجِ عَلَی النَّاسِ اَجمَعینَ السَّلاَمُ عَلَیکِ اَیتُهَا المَظلُومَهُ المَمنُوعَهُ حَقَّهَا ... (مفاتیح الجنان . فصل دهم . در اعمال ماه جمادی الثّانی ).
3- گریه بر مصیبات وارده بر اهل خانه و بیت نبوّت و ولایت : ای اهل عالم بگریید ... حقّ او را غصب و او را از ارث پدرش منع نمودند، به صورتش سیلی زده و جنینش را سقط کردند و برای درب خانه ای که ملائکه ی مقرّب خدا برآن ایستاده و بدون اجازه ورود نمی نمودند، آتش خواستند و ... ( المراقبات . ص 100) .
سید بن طاووس در کتاب زوائد الفوائد زیارت مختص به روز شهادت آن حضرت را به این طریق فرموده است که: در ابتدا نماز زیارت یا نماز خود آن حضرت را به جا می آورى و نماز آن حضرت دو رکعت است در هر رکعت بعد از حمد، 60 مرتبه سوره قل هو الله احد را مىخواند و اگر نتوانى در رکعت اول بعد از حمد سوره "قول هو الله احد" را بخوان و در رکعت دوم سوره "قل یا ایها الکافرون" را بخوان و چون سلام نماز را گفتى زیارت حضرت فاطمه را بخوان. به تحقیق که روایت شده است که هر کس با این زیارت آن مظلومه را زیارت کند و از خدا طلب آمرزش کند حق تعالى گناهانش را می آمرزد و او را داخل بهشت می گرداند.
همچنین سیّد ابن طاووس در کتاب "اقبال" پس از ذکر وفات آن حضرت در این روز، این زیارت را براى آن بانوى بزرگ ذکر کرده:
" السَّلامُ عَلَیْکِ یَا سَیِّدَةَ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ السَّلامُ عَلَیْکِ یَا وَالِدَةَ الْحُجَجِ عَلَى النَّاسِ أَجْمَعِینَ السَّلامُ عَلَیْکِ أَیَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَمْنُوعَةُ حَقَّهَا پس بگو اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى أَمَتِکَ وَ ابْنَةِ نَبِیِّکَ وَ زَوْجَةِ وَصِیِّ نَبِیِّکَ صَلاةً تُزْلِفُهَا فَوْقَ زُلْفَى عِبَادِکَ الْمُکَرَّمِینَ مِنْ أَهْلِ السَّمَاوَاتِ وَ أَهْلِ الْأَرَضِینَ "
" سلام بر تو اى بانوى بانوان جهانیان،سلام بر تو اى مادر حجت هاى الهى بر همه مردم.سلام بر تو اى ستمدیده محروم گشته از حق خویش. پس بگو: خدایا درود فرست بر کنیزت و دختر پیامبرت و همسر جانشین پیامبر، درودى که بر فراز جایگاه بندگان گرامىات از اهل آسمان ها و زمین ها جایش دهد.
به یقین روایت شده هرکه آن حضرت را به این شیوه زیارت کند و از خدا آمرزش بخواهد، حق تعالى گناهانش را بیامرزد و او را داخل بهشت کند.
عالم فدای چادر خاکی تو
عالم فدای ناله های شب و روز تو
و جان من فدای مهربانی تو که بی شک به من ناقابل هم خواهد رسید
مرا دریاب که بی مهر تو هیچ هستم.ََ